Adres:
Venestraat 16
3861BX Nijkerk

Entree:
Toegangs prijzen worden bepaald na de heropening

Openingstijden:
Vanaf 1 augustus t/m 12 september zijn wij gesloten.

Groepen ook op afspraak welkom.
Route:

Voor looproute van station nijkerk naar het museum klik hier

Museum Oud Nijkerk zes weken dicht

Museum Oud Nijkerk is vanaf 1 augustus 2014 zes weken dicht, t/m 12 september. Op zaterdag 13 september, tijdens Open Monumentendag, zijn bezoekers welkom om de nieuwe indeling van dit Rijksmonument te komen bekijken. De verbouwing nadert dan de afronding, tijdens het najaar wordt volop gewerkt aan de inrichting van het nieuwe museum. De eerste tijdelijke expositie is te zien vanaf zaterdag 17 januari 2015. Deze expositie zal gaan over de geschiedenis van het nieuwe pand, gebouwd als het middeleeuwse Gasthuis en later o.a. de Latijnse school en vergaderplek voor de ambtsjonkers.
In augustus en september gaan de wekelijkse stadswandelingen op de woensdagmiddagen wel door. Vertrek 14.00 uur, vanaf de voorzijde van Venestraat 16.

Vrijwilliger Gerard van Hamersveld haalt de letters Museum Oud Nijkerk van het oude pand aan de Holkerstraat.

Voorzitter, conservator  en vrijwilligers van Stichting Oud Nijkerk voor het nieuwe pand aan de Venestraat 16.

Voorzitter, conservator en vrijwilligers van Stichting Oud Nijkerk voor het nieuwe pand aan de Venestraat 16.

Foto’s Gerrit van de Veen, Nijkerk

Plan voor inrichting Venestraat 16 gereed

Het plan voor de inrichting van het nieuwe pand voor Museum Oud Nijkerk, Venestraat 16, is gereed. Op de begane grond komt naast de ontvangstruimte een mooie museumwinkel, de ruimte voor tijdelijke exposities en een heerlijke binnentuin. Op de eerste verdieping komt het kenniscentrum, met alle boeken over Nijkerk en de collectie Callenbach-boeken, plus de nieuwe semipermanente expositie, die in het teken zal staan van de Gouden Eeuw van Nijkerk. De tweede verdieping zal het open, publiekstoegankelijke depot vormen, samen met een groepsruimte voor lezingen en ontvangsten. Op de bovenste verdieping wordt een creatieve zolder ingericht voor schoolklassen en de jonge museumbezoekers. Het ontwerp is van 4D-architecten uit Nijkerk. Naar verwachting zal de totale inrichting zijn gerealiseerd in het najaar van 2015, dan wordt een feestelijke officiële ingebruikname gepland.

Het project Uitbreiding Museum Oud Nijkerk wordt mogelijk gemaakt door financiering van provincie Gelderland en door Regio FoodValley.

PG-logo1396957351_FoodValley_logo

Veel hulp bij verhuizing

De werkzaamheden om het pand aan de Holkerstraat leeg te krijgen, naderen de eindfase. Er wordt heel veel hulp geboden bij het verhuizen van alle voorwerpen en het meubilair vanuit het huidige pand naar een tijdelijke locatie en naar het nieuwe museum aan de Venestraat. Voor de tweede keer heeft de fractie van de CU/SGP een avond meegewerkt met de verhuizing. Net als tijdens verkiezingstijd kan het museum ook nu rekenen op de enthousiaste hulp van de raads- en fractieleden. Ook de Rotary heeft een paar avonden beschikbaar gesteld om te helpen. De enorme klus om de collectie Callenbach-boeken in Roldo’s te krijgen (beschikbaar gesteld door Roldo Rent) is uitgevoerd met de assistentie van zes maatschappelijk stagiairs van het Corlaer College. T/m 26 juli wordt nog een aantal zaken zoals boeken en meubels verkocht aan de Holkerstraat.
CUSGP lowres
Hulp bij de verhuizing van de fractie CU/SGP (met vrijwilligers van Oud Nijkerk). Op de achtergrond de gemoderniseerde achtergevel van Venestraat 16.
Rotary
Assistentie van de Rotary bij de verhuizing.
maatschappelijk stagiaires
Maatschappelijk stagiaires van het Corlaer College helpen bij de verhuizing van de collectie Callenbach-boeken.
vrijwilligers
Vrijwilligers van Stichting Oud Nijkerk verhuizen de textiel-collectie.

Wekelijkse stadswandelingen weer van start

‘s Zomer organiseert Stichting Oud Nijkerk stadswandelingen met gegarandeerd vertrek. Elke woensdagmiddag vanaf 7 mei t/m 24 september start om 14.00 uur een gids vanaf Museum Oud Nijkerk Venestraat 16 in Nijkerk. Kosten: € 4,– p.p. De stadswandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Een leuke activiteit voor een verjaardag, jubileum of bv. buurtfeest: stadswandelingen door het historische centrum van Nijkerk!

Schenkingen Rabobank Randmeren Stimuleringsfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds voor het nieuwe museum

Stichting Oud Nijkerk ontving voor de verbouwing en inrichting van het nieuwe museum aan de Venestraat 16 de afgelopen weken twee zeer belangrijke bijdragen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds schenkt € 5.000,–. Van het Rabobank Randmeren Stimuleringsfonds ontvangt Stichting Oud Nijkerk een schenking van maar liefst € 15.000,–. Museum Oud Nijkerk werkt nog hard aan het bijeen krijgen van de benodigde cofinanciering voor de verbouwing en inrichting. Het bestuur is zeer verheugd over deze belangrijke schenkingen. De omgevingsvergunning is inmiddels binnen, de verbouwing gaat één dezer dagen van start.

P1060281P1060292

Voorbereidende werkzaamheden voor de verbouwing (verwijderen oud plaatmateriaal) en verhuizing (inpakken voorwerpen) door vrijwilligers van Stichting Oud Nijkerk (foto’s Stichting Oud Nijkerk)